ΕΠΙΠΛΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ - Επιπλοποιείο Ρόδος Φάνες

ΕΠΙΠΛΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ » ΕΠΙΠΛΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα έπιπλα αποτελούν το βασικότερο μέρος ενός σπιτιού, είναι αυτά που το κάνουν κατοικήσιμο, λειτουργικό αλλά συγχρόνως του προσδίδουν ζεστασιά και αναδεικνύουν το γούστο των ενοίκων. Τα έπιπλα που μπορεί να βρει κανείς σε ένα σαλόνι, το οποίο είναι και το βασικότερο δωμάτιο του σπιτιού, είναι ο καναπές, η πολυθρόνα, η βιβλιοθήκη, το τραπέζι, οι καρέκλες, ο μπουφές, το έπιπλο εισόδου και η σύνθεση για την τηλεόραση. Για τα άλλα δωμάτια υπάρχουν το γραφείο, το κρεβάτι, η ντουλάπα και το κομοδίνο. Συνήθως, όσο πιο κλασικό το σαλόνι τόσο πιο πολλά και περίτεχνα έπιπλα έχει, ενώ το μοντέρνο σαλόνι περιορίζεται σε πιο λιτές γραμμές και στα απαραίτητα κομμάτια.

 

Ιστορία επίπλου

Τα έπιπλα ως δουλεμένα εργαλεία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία στους ανατολικούς λαούς και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο. Όντας ακριβά, λίγοι είχαν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν, κυρίως βασιλιάδες και ευγενείς, και γι’ αυτό κατασκευάζονταν περίτεχνα, με ακριβά υλικά όπως χρυσό, ασήμι και ελεφαντόδοντο. Αντίθετα, στην αρχαία Ελλάδα δόθηκε έμφαση στην απλότητα και τη χάρη του επίπλου χωρίς σκαλίσματα και πολυτέλειες. Με βάση τις αγγειογραφίες γνωρίζουμε πως τα έπιπλα που χρησιμοποιούνταν ήταν καθέδρες, πυξίδες, κρεβάτια, τραπέζια, θρόνοι και σκίμποδες. Οι Ρωμαίοι αντέγραψαν πολλά από τους Έλληνες σε αυτή την τέχνη, όμως επέλεξαν και εκείνοι, όπως και οι Αιγύπτιοι, κυρίως την πολυτέλεια και τη χλιδή, τάση που ακολούθησαν και οι Βυζαντινοί. Στο Μεσαίωνα η τέχνη της κατασκευής του επίπλου, όπως και όλες οι τέχνες, παρακμάζει και κυριαρχούν οι ελάχιστα επιπλωμένες μεγάλες αίθουσες, όμως στην Αναγέννηση η τέχνη αυτή επιστρέφει σε όλη της τη λαμπρότητα και κομψότητα και καθιερώνει τις διάφορες τεχνοτροπίες.

Σχεδιασμός επίπλου

Όμως πώς κατασκευάζεται αυτό το απαραίτητο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής με την τόσο μακρόχρονη ιστορία; Πλέον κυριαρχούν στο χώρο μεγάλες εταιρείες κατασκευής επίπλου και τείνουν να εκλείψουν οι μεμονωμένοι ξυλουργοί των παλαιότερων χρόνων. Στις εταιρείες αυτές λειτουργεί τμήμα ανάπτυξης και σχεδιασμού, το οποίο διαμορφώνει με λεπτομέρεια τα σχέδια των επίπλων και καθορίζει τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, για να ικανοποιήσουν το στόχο κάθε επίπλου για ανάπαυση, χαλάρωση, ανθεκτικότητα και καλαισθησία.

Επεξεργασία ξύλου

Στο τμήμα του ξυλουργείου δημιουργείται το έπιπλο στη βασική του μορφή. Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι τα εξής: MDF, μοριοσανίδα, καπλαμάς, ξύλο οξιάς και ξύλο δρυός. Το MDF είναι ένα παράγωγο ξύλου κατασκευασμένο από κομμάτια, ίνες και υπολείμματα ξύλου, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με κερί και ρητινούχο υλικό. Είναι πυκνότερο από τη μοριοσανίδα και χρησιμοποιείται κυρίως για μεγάλες επιφάνειες που επενδύονται στη συνέχεια με καπλαμά, όπως οι μπουφέδες, τα τραπέζια και οι ντουλάπες. Η μοριοσανίδα είναι και αυτή παράγωγο ξύλου από κομμάτια ξύλου και πριονίδι, που συνδυάζονται με ρητινούχο υλικό. Είναι όμως λιγότερη πυκνή και γι’ αυτό πιο οικονομική αλλά και λιγότερο ανθεκτική στην υγρασία από τη μοριοσανίδα. Ο καπλαμάς είναι μια πολύ λεπτή επιφάνεια ξύλου (συνήθως μέχρι 3 χιλιοστά), η οποία επικολλάται στο MDF ή τη μοριοσανίδα για να δίνει το αισθητικό αποτέλεσμα του ξύλου. Τον χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο οι μεγάλες εταιρείες επίπλων, οι οποίες κατασκευάζουν όλο και λιγότερο έπιπλα από μασίφ ξύλο για λόγους οικονομίας αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς αν κόβαμε ένα δέντρο για κάθε μπουφέ ή τραπέζι, που θέλουμε να φτιάξουμε, η υλοτομία θα έφτανε σε ανεξέλεγκτα επίπεδα. Φυσικά χρησιμοποιείται και μασίφ ξύλο και αυτό είναι είτε ξύλο οξιάς είτε δρυός. Και τα δύο είναι ανθεκτικά και ελαστικά ξύλα, όμως είναι ιδιαίτερα βασικό πριν από οποιαδήποτε επεξεργασία να περαστούν από ειδικά ξηραντήρια – φούρνους, για να απολέσουν την υγρασία τους. Το ξύλο δρυός, επειδή είναι πιο ανθεκτικό στους μύκητες και στα έντομα και γρατζουνιέται δυσκολότερα, είναι πιο ακριβό από την οξιά. Πολλές εταιρείες και κυρίως αυτές που κατασκευάζουν από την αρχή εξατομικευμένα έπιπλα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να επιλέξουν οι ίδιοι το είδος του ξύλου που τους αντιπροσωπεύει καλύτερα, με το ανάλογο κόστος βέβαια.

Προσθήκη εξαρτημάτων στο έπιπλο

Στη συνέχεια προστίθεται στα έπιπλα ο μεταλλικός σκελετός, ο οποίος έχει υποβληθεί σε χρωμίωση. Με αυτή τη διαδικασία μια λεπτή στρώση χρωμίου επικολλάται στο μέταλλο, για να του δώσει ελκυστική εμφάνιση και αντοχή στη διάβρωση και τα χτυπήματα. Ένα άλλο βασικό υλικό των επίπλων, ιδιαίτερα αυτών που ταιριάζουν σε μοντέρνα σαλόνια, είναι το γυαλί. Το γυαλί που χρησιμοποιείται στα έπιπλα είναι ασφαλείας, δηλαδή έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, έτσι ώστε να αυξηθεί η αντοχή του 4 έως 6 φορές σε σύγκριση με το απλό γυαλί. Παράλληλα με την αυξημένη αντοχή το γυαλί ασφαλείας διαφέρει από το απλό γυαλί στο ότι αν σπάσει θρυμματίζεται σε τόσο μικρά κομμάτια που είναι δύσκολο να προκαλέσουν τραυματισμούς. Στους καναπέδες προστίθενται και άλλα εξαρτήματα, όπως μεταλλική πλάτη, λάστιχα και ελαστικοί ιμάντες ανάλογα με τον επιθυμητό βαθμό αναπαυτικότητας και δυνατότητες όπως η ανάκλιση και η μετατροπή του σε κρεβάτι.

Βάψιμο επίπλου

Στο τμήμα βαφής τα έπιπλα βάφονται με το σωστό λούστρο, που αναδεικνύει την κατασκευή και προστατεύει το ξύλο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το στάδιο αυτό να γίνεται με επώνυμες, ανθεκτικές και τεσταρισμένες βαφές, για να διατηρείται η ζωντάνια του χρώματος με την πάροδο των ετών. Όταν ένα έπιπλο έχει κατασκευαστεί με μοριοσανίδα ή MDF πέρα από τη βαφή είναι απαραίτητη και η επίστρωσή του με μελαμίνη. Η μελαμίνη είναι ένα συνθετικό πολυμερές υλικό που είναι ανθεκτικό στα γρατζουνίσματα, την τριβή και τη διάβρωση. Αν γίνει σωστή επεξεργασία στην επένδυση και τεχνικά άρτιο φινίρισμα στα τελειώματα της επιφάνειας, δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τη μελαμίνη από το πραγματικό ξύλο.   

Επένδυση επίπλου

Ύστερα από αυτό το σημείο έπιπλα, όπως οι καναπέδες, οι πολυθρόνες και τα υφασμάτινα κρεβάτια, επενδύονται στο τμήμα ταπετσαρίας με το κατάλληλο ύφασμα. Και σε αυτό το στάδιο, όπως βέβαια και στο στάδιο της βαφής, κάποιες εταιρείες παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής του υφάσματος. Έτσι, για κλασικά σαλόνια οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν κάποιο ουδέτερο χρώμα, όπως γκρι, καφέ, μπεζ ή λευκό, ενώ για τα πιο μοντέρνα σαλόνια επιλέγονται συνήθως στα υφάσματα των πολυθρόνων υφάσματα με σχέδια που δίνουν μια πιο ανέμελη και πρωτότυπη πνοή.

 
                     
          
  Twitter   Facebook